Startpagina Sven Nieuws Kinderboerderij Slideshows van alles op de kinderboerderij Bewoners van de kinderboerderij Hoofdsite email
Bewoners van de kinderboerderij:



Themen:
Bon, Speedy, Geitenbreier, Jovi
    Foto's
    Adoptieouders
    Over geitjes
Eendjes
    Foto's
    Adoptieouders
    Over eenden
Schaapjes
    Adoptieouders
Hangbuikzwijntjes Knor en Whitney
    Foto's
    Adoptieouders
    Over varkens
Paardjes Lady en Eykie
    Foto's
    Adoptieouders
    Over paarden
Kippen
    Foto's
    Adoptieouders
    Over kippen
Cavia's
    Foto's
    Adoptieouders
    Over cavia's
Konijntjes
    Foto's
    Adoptieouders
    Over konijnen


Over eenden

De meeste eenden in ons land zijn wilde eenden. Overal waar water is, komt men ze het hele jaar door tegen. In de steden komen kruisingen voor van wilde eenden met gefokte eenden. Deze eenden worden verwilderde eenden genoemd. Veel mensen vinden het leuk dat er eenden in de buurt wonen en genieten hier echt van.

Mannetjes eenden heten woerden. In het voorjaar kan men de volwassen woerden herkennen aan hun glanzende groene kop met daaronder een witte band en een bruine hals. De rest van hun verenkleed is bruingrijs van kleur en als men goed kijkt, ziet men een metaalachtige blauwgroene glans er overheen. De staart van de woerden is zwart met een witte rand en hun snavel is geelgroen van kleur.

Het verenkleed van vrouwtjes is eenvoudig bruingevlekt. Hun snavel is lichtbruin met een geeloranje rand. De mannetjes en de vrouwtjes hebben allebei oranje poten en een blauwe streep over hun vleugels. Deze streep worden de vleugelspiegel genoemd.

Als de wilde eenden in juni of juli een deel van hun veren hebben verloren, lijken de woerden weer meer op de vrouwtjes. Alleen de bovenkant van de kop en de rug van de woerden zijn iets donkerder en de bovenste dekveren op de vleugels blijven altijd grijs. Je kunt de mannetjes en de vrouwtjes in deze periode van het jaar het beste uit elkaar houden door naar hun snavels te kijken. De snavel van een woerd is altijd geelgroen van kleur en de snavel van een vrouwtje is lichtbruin met een geeloranje rand.
Het is niet voor niets dat de woerden in de zomer een schutkleur hebben. In die periode verliezen de wilde eenden namelijk hun slagpennen, waardoor ze een maand lang niet kunnen vliegen. Dankzij hun bruine verenkleed vallen de eenden niet zo op. Voor alle veiligheid trekken ze zich terug in moeras en rietland, totdat de nieuwe slagpennen aangegroeid zijn.

In het najaar zien alle woerden er weer prachtig uit en dat is belangrijk want dan vindt in de eendenwereld de partnerjacht plaats. De mannetjes maken de vrouwtjes het hof door te baltsen. Ze doen dit door te kwaken, uit het water omhoog te komen, klapperen met de vleugels, vliegen, zwemmen en dansen. Als een mannetje eenmaal een vrouwtje heeft versierd, verliest hij haar niet meer uit het oog.
Na het paren bouwen de eenden een nest. Dit gebeurt vaak al in februari. Meestal wordt het nest gebouwd op een rustige, goed begroeide plek vlakbij het water. Maar het komt ook wel voor dat het nest meer dan een kilometer van het water af ligt. Soms bouwen eenden hun nest in holle bomen, miiden in drukke steden of zelfs op daken. Een eendennest wordt gewoonlijk bekleed met droge planten en donsveertjes.

Al vroeg in maart beginnen de vrouwtjes met het leggen van eieren. Meestal legt één vrouwtje 10 tot 12 eieren. De eieren zijn groengeel van kleur. Het duurt ongeveer vier weken voordat de eieren door het vrouwtje uitgebroed zijn. Als de jonge eendjes ter wereld komen, zijn ze nat en kleverig. Op het moment dat ze opgedroogd zijn, worden de donzige bruingele diertjes door hun moeder naar het water gebracht. De kleintjes kunnen vrijwel direct zwemmen. De eerste tijd zal men ze dicht in de buurt van hun moeder zien. Zij waarschuwt de kleintjes voor de vele gevaren die op de loer liggen, zoals hongerige roofvogels, snoeken of ratten. Helaas lukt het de moedereend bijna nooit om al haar kroost in leven te houden.
Pasgeboren eendjes leven de eerste weken vooral van insecten die ze van het wateroppervlak afpikken. Daarna gaan ze over op grotere insecten, kikkervisjes, zaden en stengels van waterplanten. De meeste eenden gaan 's nachts op zoek naar eten.
Slapen doen eenden overdag, maar ze blijven wel op hun hoede. Eenden slapen heel licht en ze houden hun ogen eigenlijk altijd open. Ze dekken alleen hun oogbollen af met een dun wit vliesje. Eenden kunnen op verschillende manieren slapen: zittend, staand en dobberend.

Eenden hebben in de stad een gemiddelde levensverwachting van slechts anderhalf jaar.



Naar boven